Veentjer Parket

06 11 75 15 99

Luchtvochtigheid bij parket

Luchtvochtigheid is de basis van het onderhoud van uw parket vloer. Lucht bevat vocht in de vorm van waterdamp. De relatieve luchtvochtigheid drukt in procenten uit hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt. De hoeveelheid waterdamp die lucht normaliter bevat, hangt onder meer af van de temperatuur. Hoe kouder het is, hoe minder waterdamp er in de lucht kan zitten. Een gezonde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 50 à 60 procent; vooral in de winter is het binnenshuis te laag, soms amper 30 procent. Dit is te laag voor uw parketvloer.

Komt de luchtvochtigheid boven de 65 procent, dan gaat uw vloer uitzetten en kunnen delen daardoor iets bol komen te staan. Om dit tegen te gaan is het belangrijk dat de luchtvochtigheid naar beneden wordt gebracht. Goed ventileren, of een ontvochtiger gebruiken.

Vochtpercentage parket
Hout heeft een celstructuur, deze cellen bevatten vocht.
Parketvloeren worden teruggedroogd tot een vochtpercentage van 7-9%. Dit houtvocht percentage is in evenwicht met een luchtvochtigheid van 50% – 60%. Als er meer of minder vocht in de lucht zit zal het houtvocht percentage veranderen. Verandering van deze waarde zal tot resultaat hebben dat het hout krimpt of uitzet. Vocht moet dus in de ruimte worden toegevoegd, om het evenwicht te behouden, waardoor geen (of minder) krimpnaden kunnen ontstaan.

Vloerverwarming
U kunt zich voorstellen dat bij vloerverwarming eenzijdige verwarming van de onderkant van de vloer het hout uitdroogt.
Een Q2 parketvloer of Multiplank, waarbij de houten toplaag in de fabriek op 9 lagen berkentriplex gelijmd is, krimpt minder en is aanzienlijk stabieler als de luchtvochtigheid in huis niet goed is.

Fel zonlicht
Als de vloer blootgesteld wordt aan fel zonlicht achter glas, kan de temperatuur daar erg oplopen.
Dit komt snel voor bij ramen die tot de vloer doorlopen.
Het houtvocht percentage wordt dan te laag; krimp is het gevolg.
Bij extreme krimp kan de vloer onherstelbaar beschadigd raken.
Zorg voor zonwering.
Als u dat niet wilt, moet u geen Houten vloer kopen.

Luchtvochtigheid beheersing

Een voor uw vloer noodzakelijke relatieve luchtvochtigheid bedraagt 50 à 60 procent.
U kunt dit met een Boneco W200 luchtbevochtiger regelen.

Een draaiende verdamping mat vervaardigd van een speciale kunststof, zorgt voor een absolute ‘zacht water’ verdamping. Tijdens dit proces worden er tegelijkertijd zwevende stofdeeltjes uit de lucht ‘gewassen”

Hygrometer

Om de luchtvochtigheid te meten moet u een goede hygrometer aanschaffen.
Monteer hem in de buurt van de thermostaat en niet aan de binnenzijde van een buitenmuur of in de buurt van een raam. Daar is het immers vochtiger dan in de rest van het huis. Aan de hand van de metingen kunt u de nodige actie ondernemen om het vocht in huis aan te passen aan de ideale omstandigheden voor uw parketvloer.

Er zijn ook luchtbevochtigers met ingebouwde Hygrometers.

Fidbox

Bij volledig verlijmde vloeren wordt er een warmtindicator of Fidbox  onder de parketvloer geplaatst.
Op het moment van schademelding, zoals het werken/krimpen van de vloer, wordt de warmte-indicator uit de vloer verwijdert en kan ik aflezen of uw stookgedrag correct is geweest. De Fidbox kan digitaal afgelezen worden zonder de vloer te beschadigen.

Veentjer Parket