Veentjer Parket

06 11 75 15 99

Luchtvochtigheid

Venta-LW44-Plus-hout-1

 

Luchtvochtigheid
Luchtvochtigheid is de basis van het onderhoud van uw parket vloer. Lucht bevat vocht in de vorm van waterdamp. De relatieve luchtvochtigheid drukt in procenten uit hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt. De hoeveelheid waterdamp die lucht normaliter bevat, hangt onder meer af van de temperatuur. Hoe kouder het is, hoe minder waterdamp er in de lucht kan zitten. Een gezonde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 50 à 60 procent; vooral in de winter is het binnenshuis te laag, soms amper 30 procent. Dit is te laag voor uw parketvloer.

Komt de luchtvochtigheid boven de 65 procent, dan gaat uw vloer uitzetten.

 

Vochtpercentage 
Parketvloeren worden teruggedroogd tot een vochtpercentage van 7-9%. Dit houtvocht percentage is in evenwicht met een luchtvochtigheid van 50% – 60%. Als er meer of minder vocht in de lucht zit zal het houtvocht percentage veranderen. Verandering van deze waarde zal tot resultaat hebben dat het hout krimpt of uitzet. Vocht moet dus worden toegevoegd, om het evenwicht te behouden, waardoor geen (of minder) krimpnaden kunnen ontstaan.

Vloerverwarming
U kunt zich voorstellen dat bij vloerverwarming eenzijdige verwarming van de onderkant van de vloer het hout uitdroogt.
Middels een luchtbevochtiger houdt u de luchtvochtigheid op peil.

Een Q2 parketvloer, Multiplank of  Lamelparket,  waarbij de houten toplaag in de fabriek op 9 lagen berkentriplex gelijmd is, krimpt minder en is aanzienlijk stabieler als de luchtvochtigheid in huis niet goed is.

Luchtbevochtigers

Hygrometer
Om de luchtvochtigheid te meten moet u een goede hygrometer aanschaffen. Let er wel op dat u deze niet monteert aan de binnenzijde van een buitenmuur of in de buurt van een raam. Daar is het immers vochtiger dan in de rest van het huis. Aan de hand van de metingen kunt u de nodige actie ondernemen om het vocht in huis aan te passen aan de ideale omstandigheden voor uw parketvloer.

Er zijn ook luchtbevochtigers met ingebouwde Hygrometers.

Een gezonde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 50 à 60 procent.

Hygrometer