Veentjer Parket

06 11 75 15 99

Appartementen 10 dB geluidsreductie

10 db geluidsreductie

 

Geluidsregels
Parketvloeren zijn in. Veel nieuwe bewoners van appartementen zijn bereid om te investeren in een mooie parketvloer. Na het appartement gekocht te hebben worden deze toekomstige bewoners geconfronteerd met een wirwar aan geluidsregels en voorschriften.

Parket kan probleemloos in een appartement, mits u zich aan bepaalde spelregels houdt.
10 db geluidsreductie is meestal de eis.

Traditioneel parket is mogelijk door gebruik te maken van een speciale, geluidsisolerende tussenvloer, zoals AccoustimaXX®.
Die samen met het daarop gelegde parket, in combinatie met de draagvloer constructie, een geluidreductie haalt van zelfs +11 dB! (TNO getest).

 

Welke “soorten” van geluid zijn er?
Om te beginnen is het zinvol het begrip geluid nader uit te leggen. Er zijn drie soorten geluid die duidelijk te onderscheiden zijn, te weten contactgeluid, akoestisch geluid en flankerend geluid.

Contactgeluid
Dit geluid wordt verkregen wanneer er rechtstreeks contact wordt gemaakt tussen twee materialen. Bijvoorbeeld loopgeluid in appartementen. Het geluid dat wordt voortgebracht door het contact van schoenen op de vloer zorgt voor trillingen die direct naar beneden hoorbaar kunnen zijn. Een ander voorbeeld is het verschuiven van meubilair.
Dit contactgeluid kan het wooncomfort van de benedenburen verminderen en moet te allen tijde zo goed mogelijk worden vermeden. Een goede geluidreducerende vloer is dan ook noodzakelijk om problemen zoveel mogelijk te voorkomen.

Akoestisch geluid
Deze vorm van geluid is in de ruimte zelf en ontstaat door trillingen in de lucht, bijvoorbeeld muziek. Deze luchttrillingen worden verplaatst via muren en plafonds waardoor er overlast kan worden veroorzaakt. Tegen deze vorm van geluid zijn minder goed voorzorgsmaatregelen te nemen. Goede afspraken tussen u en de buren is een goede remedie.

Flankerend geluid
Flankerend geluid ontstaat wanneer de plinten en/of deklijsten zowel met de vloer als met de muur verbonden zijn. Hierdoor wordt geluid makkelijker naar belendende ruimtes overgebracht. Daarom wordt er altijd geadviseerd de plinten en/of deklijsten vrij van de wand of de vloer te houden. Wanneer dit niet zorgvuldig wordt gedaan kan er een isolatieverlies ontstaan van +1 à 2 dB!

Parketfabriek Lieverdink, schept aan de hand van vragen en antwoorden duidelijkheid en toont aan dat parket in appartementen een probleemloze combinatie is.

Parket in appartementen

De juiste ondervloer